A II. Világháború ( képek,információk,hadműveletek,videók,stb)
A II. Világháború ( képek,információk,hadműveletek,videók,stb)
II. Világháború
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kapcsolatok
 
Szerkesztői menü (nem elérhető)
 
!FIGYELMEZTETÉS!

Figyelem!

A szerkesztő a zenékért,képekért,
információkért, vidókért való durvaság esetleges hiteletelenségért, a múlt
kétségbe vonásáért  
felelősséget nem válall!!! A honlap nem támogat semmilyen politikai eszmét!!

Az estleges önkényuralmi jelképek előfordulása a történelmi hűséget szolgálja!

 

 
Magyarország
 
2.magyar hadsereg emlékére

A 2. magyar hadsereg (1942–1943)

Az 1. páncéloshadosztály alakulatai. Esztergomtábor, 1942 

Az 1. páncéloshadosztály alakulatai.
Esztergomtábor, 1942

 

Gépkocsizó gyalogság a doni harctéren, 1942

Gépkocsizó gyalogság a doni harctéren, 1942

 

Repülőtisztek a keleti fronton. Balról az első Horthy István kormányzóhelyettes

Repülőtisztek a keleti fronton. Balról az
első Horthy István kormányzóhelyettes
 
Szótár
 
 
 
 
 
E-mail a szerkesztőnek

 
Magyarország időjárása
Magyarország időjárása
A részletekért klikk a képre.
 
Köszönet

VIDEA

A videók vetítésért köszönet a VIDEA-nak!

 
Bejelentő vonal

 
Alakulatok
Alakulatok : Rangerek

Rangerek

Amerikai különleges alakulat


A 2. világháborúban is szerepet játszó Ranger zászlóaljakat azért hozták létre, hogy legyen egy elit amerikai egység is hasonlóan a brit Kommandókhoz .
A korai időkben a Rangerek erdőismeretét arra használták, hogy felderítsék, és bejárják azokat a nagy területeket amelyek gyakran választottak el határelőőrsöket és erődöket. Roger Rangers Őrnagy volt a parancsnoka az első ilyen professzionális alakulatnak, egyébiránt tőle származik a Rangers elnevezés is.
Eredetileg az amerikai Rangereket és a brit Kommandósokat szét akarták szórni a brit és amerikai hadseregben, hogy elterjesszék tudásukat felkészítve ez által a haderő jelentős részét egy esetleges támadásra Franciaország ellen. Ám a Ranger alakulatokat nem szórták szét és mindvégig különálló, független alakulatokként kezelték őket.

Az 1. Ranger Zászlóalj (1st Ranger Battalion)Az Egyesült Államok 1. Ranger zászlóalját 1942. május 27-én hozták létre, és hivatalosan 1942. június 19-én aktiválták Carrickfergusben, Írországban William Orlando Darby Őrnagy parancsnoksága alatt. Az önkéntes katonák a 34. Gyalogsági Hadosztályból illetve az 1. Páncélos Hadosztályból kerültek ebbe az egységbe. A Rangerek első éles bevetésére 1942. augusztus 19-én Franciaországban került sor ahol 50 emberük a kanadai és brit erőkkel egyetemben részt vett Dieppe elleni támadásban. A 2. világháború alatt az 1. Ranger Zászlóalj harcolt Algériában, Tunéziában, Szicílián, és Anzio-nál.

Az 1. Ranger Zászlóalj két Elnöki Egység Kitűntetést (Presidential Unit Citation) szerzett magának: egyet a tunéziai El Guettar hágó megtisztításáért 1943. márciusban, a másikat pedig a Salerno-i csatában való helytállásáért.

Az Zászlóaljat 1944 januárjában elfogták német erők, és hivatalosan 1944. augusztus 16-án deaktiválták.

A 2. Ranger Zászlóalj (2nd Ranger Battalion)A Zászlóaljat 1943. március 11-én hozták létre és1943. április 1-jén helyezték aktív szolgálatba. Kiképzőközpontja a Tennessee-i beli Camp Forrestnál volt. Az egységet James Earl Rudder Őrnagy vezette.

A zászlóalj az 5. Ranger Zászlóalj-al egyetemben 1944. június 6-án részt vett a D-napi támadásban. Miután az ágyúzás füstje megzavarta a partra szállító járművek vezetőit sok század más-más helyen ért partot a kijelölt célponttól távol. Egy részüket Omaha Beach-nél tették partra ahol (amint azt a Ryan Közlegény Megmentése című filmben is jól láthattuk) csak nagy nehézségek árán tudták bevenni a partot. A 2. Ranger zászlóalj másik felét viszont a kijelölt területen, nevezetesen Pointe du Hoc magas szikláinál tették partra. A Rangerek feladata itt az volt, hogy megmásszák a 30 m magas sziklafalat, behatoljanak az ellenséges bunkerekbe és ott megsemmisítsék a németek által ott állomásoztatott francia 155 mm-es ágyúkat. A Rangereket a feladat elvégzéséhez különleges szigonyágyúkkal szerelték fel amik képesek voltak nagy magasságba fellőni köteleket, amiknek a végén vasmacskák voltak. Ezeknek a feladata az volt, hogy beleakadjanak, a szögesdrótba vagy bármilyen más talajformációba. Így a Rangerek képesek voltak felmászni a magas sziklafalakon. Mikor felértek, a bunkerekből érkező géppuskatűz nagy mértékben megakadályozta előrenyomulásukat, de végül sikerült áttörniük a német védelmet. Az ágyúkat ugyan nem a fennsíkon lévő bunkereknél találták meg (mivel azokat a németek elvontatták egy biztonságosabb helyre, nehogy a Rangereket támogató Texas csatahalyó véletlenül kilője őket. A Rangerek miután biztosították a helyszínt járőr csapatokat küldtek ki. Ezek egyike meg is találta az elszállított ágyúkat amiket a németek nem is őriztek! Ám megfelelő erejű robbanószer híján a Rangerek csak az irányzó, mozgató kerekeit tudták megsemmisíteni az ágyúknak a thermit gránátjaikkal. Ez mégis elég volt a hatástalanításukhoz. A Rangereknek ezután 2 napig meg vissza kellett verniük a német ellentámadásokat míg végül az Omaha partról érkező társaik felmentették őket. A több napos csata után a Rangerek hihetetlenül nagy veszteségeket szenvedtek a 225 fős támadóerőből a 2. nap végére már csak 90 volt harcképes állapotban. A zászlóalj a harcok előrehaladtával részt vett a Brest-i csatában ahol a várost védő nagyobb Fallschirmjäger erőkkel is összecsaptak. A háború végén még feltűntek a Rajna folyó NY-i partján lévő Hürtgen Erdőért vívott csatában is. A 2. Ranger Zászlóalj kiérdemelte tetteiért egy Elnöki Egység Kitüntetést, továbbá megkapták a francia keresztet is a Pointe du Hoc ellen irányuló sikeres támadásukért.
A 2. Ranger Zászlóaljat 1945. október 23-án vonták ki a katonai szolgálatból Camp Patrick Henrynél Virginiában.

A 3. És 4. Ranger Zászlóalj (3rd And 4th Ranger Battalions)A Tunéziában elért sikerek után hozták létre ezt a két zászlóaljat, amit Herman Dammer Őrnagy és Roy Murray Őrnagy irányítottak.

A 3. és 4. Ranger Zászlóaljak főként Szicíliában harcoltak, Naples-Foggiában, Rome-Arnóban és Anzióban.

Az 1., 3. és 4. Ranger Zászlóaljak vezették az éjszakai támadásokat Olaszországban, Anziónál, 1944. január 22-én, de később januárban elszenvedtek egy jelentős vereséget mikor az 1. és 3. Ranger Zászlóaljakat körülvették és elfogták a németek Cisterna mellett. A 4. Ranger Zászlóalj súlyos veszteségek árán tudott csak kitörni ebből a harapófogóból. Az 1. és 3. Zászlóaljakat gyakorlatilag teljesen megsemmisítették ám 3. Ranger Zászlóaljat a salernoi teljesítményéért kitűntették egy Elnöki Egység Kitűntetéssel.

A 3. Ranger Zászlóaljat 1944. augusztus 15-én a 4. Ranger Zászlóaljat 1944. október 24-én deaktiválták Camp Butnernél Észak-Karolinában.

Az 5. Ranger Zászlóalj (5th Ranger Battalion)


Az 5. Ranger Zászlóaljat 1943. július 21-én hozták létre és 1943. szeptember 1-jén helyezték aktív szolgálatba Max Scheinder alezredes parancsnoksága alatt.

Az 5. Ranger Zászlóaljnak hasonló története volt mind a 2.-nak mivel szinte ugyanazokon a hadszíntereken harcoltak, és általában együtt úgymint a Pointe du Hoc-nál, vagy a Brest-nél lezajlott csatákban.

Az 5. Ranger Zászlóalj szerzett két ElnökiEgység Kitűntetést: egyiket a Pointe du Hoc elleni támadásban való részvételéért, a másikat pedig a Saar folyó területén végrehajtott akcióiért. Továbbá a francia keresztet is megkapták szintén a Pointe du Hoc ellen irányuló sikeres támadásukért cserébe.

A 6. Ranger Zászlóalj (6th Ranger Battalion)A hatodik Ranger Zászlóaljat 1944. szeptember 24.-én állították fel Új-Guineában. A 6. Ranger Zászlóalj részt vett az Új-Guineánál, Leyte-nél és Luzon-nál lezajlott csatákban.

A 6. Ranger Zászlóalj C századát kitűntették egy Elnöki Egység Kitűntetéssel a Cabu-Luzon térségében végrehajtott támadásaiért. Továbbá az egész zászlóalj az 1944. október 17-e és 1945. július 4-e közötti csatározásaiért kapott még egy Elnöki Egység Kitűntetést. A 6. Ranger Zászlóaljat Japánban 1945. december 30-án vonták ki a szolgálatból.

Napjaink:

Az amerikai hadseregben jelen korunkig szolgálatban maradtak a Ranger erők amikre mindmáig mint egy független, elit harci alakulatra tekintenek.

 

 
Utolsó frissítés

 ideje: 2011. feb. 08.

menü II. Világháború
almenü Hírek/Cikkek
tárgy Láthatatlan tank

Következő frissítés várható tárgya:
???

 
Világóra
 
Kedvencekhez!
Rakj a kedvencekhez!
 
Szövetségesek
 
Tengelyhatalmak
 
Dokumentumok
 
Naptár
2021. Augusztus
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Előre katonák!
Indulás: 2006-11-23
 
Most
látogató olvassa a lapot
 
Linkek
 
Háborús linkek
 
Google
Google
 
HÍREK
 
Spammelők ellen!

Ha szeretnél te is csatlakozni, kattints az ikonra

 
Egy szív egy akarat!

 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Nem lopsz!

 

 

 
 

ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE! - ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE! - Skam és remakejei MAGYAR FELIRATTAL, folyamatosan frissülünk!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Egy párkapcsolati elemzés,összehasonlítás,segít abban, hogy harmonikus, biztonságos döntést hozzál, felelõsen és idõben!    *****    A születési horoszkóp olyan információkhoz juttat, amelyek fontosak, fejlõdésünkhöz,valamint, egészségünk megtartásához!    *****    and i know now that this world will never be enough    *****    Rendeld meg születési horoszkópod és a 3 éves ajándék elõrejelzésed, nagyon sok segítséget kaphatsz a továbbiakhoz!!!!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis + 3 év elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Rendeld meg most! Kattints    *****    "A mágia se nem rossz, se nem jó. Csak az a fontos, mire használod." - SZEREPJÁTÉK    *****    KONOHA.HU - Naruto és Shippuuden rajongói oldal és fanfiction. - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet :)    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. - FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    "amit Ava Morris akar, azt Ava Morris megkapja, még holtában is"    *****    "a varázslat mindig megköveteli az árát"    *****    "Más kérdés, vajon milyen sokáig lehet mindkét végén égetni ugyanazt a gyertyát, mielõtt teljesen leég."    *****    "Az Elsõk bástyaként állnak a város lakói és az õket fenyegetõ természetfeletti csapások között."    *****    Cameron Ward, a mosoly mögött rejtõzõ ármány. Csak ne feledd: jobb, ha sosem fordítasz hátat neki. - canon karakter    *****    Üdvözlöm! Tetõ felújítás elött áll? Nem találta meg a megfelelõ szakembert? Nézze meg a weboldalam! Ács-Tetõfedõ mester    *****    THE HANDMAID'S TALE - Egy szerepjáték a Szolgálólány meséjének világában - THE HANDMAID'S TALE