A II. Világháború ( képek,információk,hadműveletek,videók,stb)
A II. Világháború ( képek,információk,hadműveletek,videók,stb)
II. Világháború
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kapcsolatok
 
Szerkesztői menü (nem elérhető)
 
!FIGYELMEZTETÉS!

Figyelem!

A szerkesztő a zenékért,képekért,
információkért, vidókért való durvaság esetleges hiteletelenségért, a múlt
kétségbe vonásáért  
felelősséget nem válall!!! A honlap nem támogat semmilyen politikai eszmét!!

Az estleges önkényuralmi jelképek előfordulása a történelmi hűséget szolgálja!

 

 
Magyarország
 
2.magyar hadsereg emlékére

A 2. magyar hadsereg (1942–1943)

Az 1. páncéloshadosztály alakulatai. Esztergomtábor, 1942 

Az 1. páncéloshadosztály alakulatai.
Esztergomtábor, 1942

 

Gépkocsizó gyalogság a doni harctéren, 1942

Gépkocsizó gyalogság a doni harctéren, 1942

 

Repülőtisztek a keleti fronton. Balról az első Horthy István kormányzóhelyettes

Repülőtisztek a keleti fronton. Balról az
első Horthy István kormányzóhelyettes
 
Szótár
 
 
 
 
 
E-mail a szerkesztőnek

 
Magyarország időjárása
Magyarország időjárása
A részletekért klikk a képre.
 
Köszönet

VIDEA

A videók vetítésért köszönet a VIDEA-nak!

 
Bejelentő vonal

 
Alakulatok
Alakulatok : Az "Útkeresők"

Az "Útkeresők"

Az ugrózónák kijelölésére ledobott önkéntesek története.
(A szövetségesek részéről)


Az "Útkeresők": Az ugrózónák kijelölésére ledobott önkéntesek történeteA Pathfinder (Nyomkereső) alakulatok története a II. világháborúig nyúlik vissza, amikor az 509. Ejtőernyős Gyalogos Zászlóalj (PIB) kötelékében felállítottak egy Felderítő Csoportot, Fred E. Perry főhadnagy parancsnoksága alatt. Ennek a csoportnak az volt a feladata, hogy a zászlóalj többi része előtt földet érve kijelölje a biztonságos ugrási övezeteket. A csoport kiképzésében sokat segítettek a brit légideszantosok korábbi tapasztalatai, ám még így is adódtak nehézségek.
Később a Felderítő Csoportot kibővítették, és átnevezték Felderítő Szakasszá. Ennek a szakasznak továbbra is Perry főhadnagy volt a parancsnoka. Az alakulat 11 önkéntesből állt, akiknek Perry visszaemlékezései szerint ?csak egy angol rádiójuk, és néhány haditengerészeti fényszórójuk volt?. Ezekkel, az eszközökkel kellett az új kísérleti alakulatnak a többieket a cél fölé vezetnie.
Mikor a 82. légiszállítású hadosztályt a tengerentúlra vezényelték, az 509. PIB-et beolvasztották annak kötelékébe, ám a "Teljesen Amerikai" hadosztály parancsnokai hallani sem akartak a Felderítő Szakaszhoz hasonló alakulatok felállításáról. Ezzel Charlie Doyle, egykori Nyomkereső szavaival élve, "A fejesek a nehezebbik utat választották".
1943. Június 9-én este, James Gavin ezredes vezetésével két ejtőernyős ezred szállt le a szicíliai Ponte Olivo repülőtér közelében, majd heves tűzharc után elfoglalta azt. Ez volt a Husky-hadművelet. A két ezredet, szállító repülőkötelékeket nagyon szétszórta az ellenség légvédelmi tüze, és ezért több katona is elszakadt alakulatától. Bár sikerrel járt, a szicíliai ugrást nem tekinthetjük tökéletesen végrehajtott ejtőernyős műveletnek, hiszen a szállítógépek vezetői az erős légelhárító tűz, és a tájékozódási pontok hiánya miatt, a tervezett ledobási övezetektől távolabb adtak jelt az ugrásra.

 
(A június 6-i partraszállás után készülhetett kép egy útkereső alakulatról)

A Husky-hadművelet tanulságait levonta a 82. légiszállítású hadosztály vezérkara is, és végre nagyobb figyelmet fordítottak az 509. PIB katonáinak kísérlete felé.
A következő harci ugrásra 1943. Szeptember 13-án került sor, Salernonál. Itt a gyalogság előőrsei gyújtottak meg olajoshordókat, hogy a gépek megtalálják a ledobási övezeteket. Így 1300 ejtőernyőst dobhattak le szinte sebészi pontossággal, akik hamarosan biztosították a salernói hídfőt.
Ezután az Ejtőernyős Parancsnokság, utasítást adott az első hivatalos Nyomkereső alakulatok felállítására. Egy ilyen alakulatba 8-12 különlegesen képzett Pathfinder, és 6 úgynevezett "testőr" tartozott, akik vigyáztak a Pathfinderek testi épségére. Ezeket, az önkénteseket fél órával a főerő érkezése előtt dobták le. Ez alatt az idő alatt a csapatok meggyőződtek arról, hogy a leugrási övezet ejtőernyős ugrásra alkalmas, és felállították a különleges Eureka irányjeladóikat. Ezek a készülékek jeleket bocsátottak ki, amelyeket a repülőkötelékek vezérgépein lévő Rebecca vevők érzékeltek. Ezzel a módszerrel éjszakai bevetésen is viszonylag pontosan lehetett irányítani az ejtőernyős kötelékek ledobását. Nappali bevetések során a Nyomkeresők színes füstbombákkal jelölték meg a ledobási övezeteket.
A Nyomkeresők első éles bevetése 1944. Június 6-án, a D-nap hajnalán vette kezdetét, amikor 200 különlegesen képzett katonát dobtak le a megszállt Franciaországban, hogy biztonságosan célba juttassák a két amerikai (82. és 101. légiszállítású hadosztályok) és a brit 6. légideszant hadosztály katonáit. Az erős légelhárító tűzben a Nyomkeresők nagy része a tervezett ledobási övezettől kilométerekre ért földet, ezért nem tudták kijelölni a leugrási övezeteket. Az éjszaka nagy részét a többi hadosztály katonáihoz hasonlóan csatározásokkal töltötték, és próbálták megtalálni az alakulataikat. A D-nap előestéjén bevetett Nyomkeresők küldetése teljes kudarccal zárult, ám ez nem tántorította el az Ejtőernyős Parancsnokságot attól, hogy a Nyomkeresőket a következő hadműveletben, a hírhedt Market-Garden kódnevű akcióban is bevessék.
Itt a Pathfinder alakulatok nappal ugrottak, és teljes sikert értek el. Minden alakulat a számára kijelölt ledobási övezetbe érkezett.
A 21. századi hadviselésben, amikor a gyors reagáláson ártatlan életek múlhatnak, a Pathfinder alakulatok reneszánszukat élik. Eredeti ugrózóna-kijelölési feladatuk mellett, ma már képesek felderítésre, túszmentésre, gyors csapásmérésre is. Ők az amerikai hadsereg könnyűgyalogságának legjobbjai.
Az amerikai Pathfinderek mintájára a következő országok hadseregei hoztak létre gyorsreagálású könnyűgyalogos egységeket:
-Kanada (Kanadai Különleges Erők 2-es különítménye)
-Egyesül Királyság (16. Légi Rohamezred, Nyomkereső szakasz)

 

 
Utolsó frissítés

 ideje: 2011. feb. 08.

menü II. Világháború
almenü Hírek/Cikkek
tárgy Láthatatlan tank

Következő frissítés várható tárgya:
???

 
Világóra
 
Kedvencekhez!
Rakj a kedvencekhez!
 
Szövetségesek
 
Tengelyhatalmak
 
Dokumentumok
 
Naptár
2021. Augusztus
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Előre katonák!
Indulás: 2006-11-23
 
Most
látogató olvassa a lapot
 
Linkek
 
Háborús linkek
 
Google
Google
 
HÍREK
 
Spammelők ellen!

Ha szeretnél te is csatlakozni, kattints az ikonra

 
Egy szív egy akarat!

 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Nem lopsz!

 

 

 
 

ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE! - ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE! - Skam és remakejei MAGYAR FELIRATTAL, folyamatosan frissülünk!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Egy párkapcsolati elemzés,összehasonlítás,segít abban, hogy harmonikus, biztonságos döntést hozzál, felelõsen és idõben!    *****    A születési horoszkóp olyan információkhoz juttat, amelyek fontosak, fejlõdésünkhöz,valamint, egészségünk megtartásához!    *****    and i know now that this world will never be enough    *****    Rendeld meg születési horoszkópod és a 3 éves ajándék elõrejelzésed, nagyon sok segítséget kaphatsz a továbbiakhoz!!!!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis + 3 év elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Rendeld meg most! Kattints    *****    "A mágia se nem rossz, se nem jó. Csak az a fontos, mire használod." - SZEREPJÁTÉK    *****    KONOHA.HU - Naruto és Shippuuden rajongói oldal és fanfiction. - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet :)    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. - FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    "amit Ava Morris akar, azt Ava Morris megkapja, még holtában is"    *****    "a varázslat mindig megköveteli az árát"    *****    "Más kérdés, vajon milyen sokáig lehet mindkét végén égetni ugyanazt a gyertyát, mielõtt teljesen leég."    *****    "Az Elsõk bástyaként állnak a város lakói és az õket fenyegetõ természetfeletti csapások között."    *****    Cameron Ward, a mosoly mögött rejtõzõ ármány. Csak ne feledd: jobb, ha sosem fordítasz hátat neki. - canon karakter    *****    Üdvözlöm! Tetõ felújítás elött áll? Nem találta meg a megfelelõ szakembert? Nézze meg a weboldalam! Ács-Tetõfedõ mester    *****    THE HANDMAID'S TALE - Egy szerepjáték a Szolgálólány meséjének világában - THE HANDMAID'S TALE