A II. Világháború ( képek,információk,hadműveletek,videók,stb)
A II. Világháború ( képek,információk,hadműveletek,videók,stb)
II. Világháború
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kapcsolatok
 
Szerkesztői menü (nem elérhető)
 
!FIGYELMEZTETÉS!

Figyelem!

A szerkesztő a zenékért,képekért,
információkért, vidókért való durvaság esetleges hiteletelenségért, a múlt
kétségbe vonásáért  
felelősséget nem válall!!! A honlap nem támogat semmilyen politikai eszmét!!

Az estleges önkényuralmi jelképek előfordulása a történelmi hűséget szolgálja!

 

 
Magyarország
 
2.magyar hadsereg emlékére

A 2. magyar hadsereg (1942–1943)

Az 1. páncéloshadosztály alakulatai. Esztergomtábor, 1942 

Az 1. páncéloshadosztály alakulatai.
Esztergomtábor, 1942

 

Gépkocsizó gyalogság a doni harctéren, 1942

Gépkocsizó gyalogság a doni harctéren, 1942

 

Repülőtisztek a keleti fronton. Balról az első Horthy István kormányzóhelyettes

Repülőtisztek a keleti fronton. Balról az
első Horthy István kormányzóhelyettes
 
Szótár
 
 
 
 
 
E-mail a szerkesztőnek

 
Magyarország időjárása
Magyarország időjárása
A részletekért klikk a képre.
 
Köszönet

VIDEA

A videók vetítésért köszönet a VIDEA-nak!

 
Bejelentő vonal

 
Alakulatok
Alakulatok : OSS

OSS

Amerikai hírszerzési alakulat


Az 1940. júniusában létrehozott különleges egységek feladata volt a német csapatok ellátásának és kommunikációjának szabotálása Franciaországban, Skandináviában, majd később Észak-Afrikában.Alig pár nappal a megalázó dunkerkque-i evakuáció után Churchill parancsára megalakultak az első gyorsreagálású commando egységek. A Dudley Clark alezredes vezette egységek az első körben csak a szárazföldi erőktől fogadtak jelentkezőket, 1942-re azonban már a tengerészet és a légierő katonái valamint a rendőrök is próbára tehették magukat a különleges erők kiképzésén. A commando kifejezést is Clark ajánlotta Churchillnek, akinek rögtön megtetszett az ötlet, bár sok magas rangú katona inkább 'Special Service'-nek (speciális szolgálat) hívta ezeket a csapatokat (így alakult ki az SAS elnevezés, azaz a Special Air Service a No.2 Commando ejtőernyőseiből és a Special Boat Service 8-as és a 6-os Commandóból).A háború során többször is átszervezték a különleges egységeket. 1941-től az ezredtörzsön kívül 6 Troop, alkotott egy egységet. Minden Troop 65 emberből állt, amit egyenként három-három tiszt vezetett. Összesen több mint harminc commandót alakítottak az angolok a háború 6 éve alatt.

 

Az angol különleges egységek bevetései a Második Világháború alatt


 

A commandók első bevetésre 1940. június 23-án került sor Franciaországban. A felderítő küldetésre beosztott 120 katona a No.11 Commando egységbe tartozott. A Ronnie Tod őrnagy vezette egység ugyan nem ért el átütő sikereket (mindössze két németet tudtak megölni, a megfigyelőként a csapattal tartó Dudley Clark volt a bevetés egyetlen sérültje - a fülét súrolta egy golyó), mégis bebizonyította, hogy a különleges egységeknek igenis helye van a tankok és a tüzérség uralta harcmezőn is.
Több sikertelen és lefújt küldetés után 1941. március 3-án, Norvégiában végre átütő siker koronázta az angol különleges egységek erőfeszítéseit. A No.3 és No.4 Commando a Lofoten szigetet támadta meg, ahol több üzemanyagraktárt és halolaj gyárat, valamint 11 hajót megsemmisítettek. Foglyul ejtettek 216 németet és rábeszéltek 315 norvég önkéntest, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

Később Észak-Afrikában, Krétán és Cipruson a speciális egységek több sikeres bevetést is teljesítettek. Az egyik legérdekesebb volt, a sajnos sikertelenül végződött támadás Rommel főhadiszállása ellen. Afrika után újra Norvégia, majd Franciaország és Olaszország következett, ahol a commando egységek végig részt vettek a szövetséges előrenyomulásban.
 

A commandók sikere annyira felbőszítette Hitlert, hogy mit sem törődve a Genovai konvenciókkal, még 1942-ben meghozta a hírhedt Kommandobefehl-t (Commando Prancsot), amiben kikötötte, hogy minden szövetséges katonát, aki különleges feladatban vesz részt, meg kell ölni, hiába, hogy egyenruha van rajta, sebesült, vagy esetleg megadta magát. Hiába volt azonban ez a barbár és ostoba utasítás, a háború kimenetelén már nem tudott változtatni.


 

Az OSS


 

Természetesen az amerikaiaknak is megvolt a saját különleges egységük. Amíg az angolok némileg külön kezelték a commadós egységeket a hírszerzéstől, az amerikaiak létrehoztak egy speciálisan kémkedéssel, hírszerzéssel és kémelhárítással foglalkozó irodát, Office of Strategic Services néven. Az OSS kötelékébe tartozott minden Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában állomásozó hírszerzéssel és különleges feladattal megbízott katona és civil. A háború végén az OSS-t feloszlatták, de hamarosan Central Intelligence Agency (CIA) néven újraszervezték.

 
Utolsó frissítés

 ideje: 2011. feb. 08.

menü II. Világháború
almenü Hírek/Cikkek
tárgy Láthatatlan tank

Következő frissítés várható tárgya:
???

 
Világóra
 
Kedvencekhez!
Rakj a kedvencekhez!
 
Szövetségesek
 
Tengelyhatalmak
 
Dokumentumok
 
Naptár
2021. Augusztus
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Előre katonák!
Indulás: 2006-11-23
 
Most
látogató olvassa a lapot
 
Linkek
 
Háborús linkek
 
Google
Google
 
HÍREK
 
Spammelők ellen!

Ha szeretnél te is csatlakozni, kattints az ikonra

 
Egy szív egy akarat!

 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Nem lopsz!

 

 

 
 

ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE! - ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE! - Skam és remakejei MAGYAR FELIRATTAL, folyamatosan frissülünk!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Egy párkapcsolati elemzés,összehasonlítás,segít abban, hogy harmonikus, biztonságos döntést hozzál, felelõsen és idõben!    *****    A születési horoszkóp olyan információkhoz juttat, amelyek fontosak, fejlõdésünkhöz,valamint, egészségünk megtartásához!    *****    and i know now that this world will never be enough    *****    Rendeld meg születési horoszkópod és a 3 éves ajándék elõrejelzésed, nagyon sok segítséget kaphatsz a továbbiakhoz!!!!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis + 3 év elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Rendeld meg most! Kattints    *****    "A mágia se nem rossz, se nem jó. Csak az a fontos, mire használod." - SZEREPJÁTÉK    *****    KONOHA.HU - Naruto és Shippuuden rajongói oldal és fanfiction. - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet :)    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. - FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    "amit Ava Morris akar, azt Ava Morris megkapja, még holtában is"    *****    "a varázslat mindig megköveteli az árát"    *****    "Más kérdés, vajon milyen sokáig lehet mindkét végén égetni ugyanazt a gyertyát, mielõtt teljesen leég."    *****    "Az Elsõk bástyaként állnak a város lakói és az õket fenyegetõ természetfeletti csapások között."    *****    Cameron Ward, a mosoly mögött rejtõzõ ármány. Csak ne feledd: jobb, ha sosem fordítasz hátat neki. - canon karakter    *****    Üdvözlöm! Tetõ felújítás elött áll? Nem találta meg a megfelelõ szakembert? Nézze meg a weboldalam! Ács-Tetõfedõ mester    *****    THE HANDMAID'S TALE - Egy szerepjáték a Szolgálólány meséjének világában - THE HANDMAID'S TALE