A II. Világháború ( képek,információk,hadműveletek,videók,stb)
A II. Világháború ( képek,információk,hadműveletek,videók,stb)
II. Világháború
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kapcsolatok
 
Szerkesztői menü (nem elérhető)
 
!FIGYELMEZTETÉS!

Figyelem!

A szerkesztő a zenékért,képekért,
információkért, vidókért való durvaság esetleges hiteletelenségért, a múlt
kétségbe vonásáért  
felelősséget nem válall!!! A honlap nem támogat semmilyen politikai eszmét!!

Az estleges önkényuralmi jelképek előfordulása a történelmi hűséget szolgálja!

 

 
Magyarország
 
2.magyar hadsereg emlékére

A 2. magyar hadsereg (1942–1943)

Az 1. páncéloshadosztály alakulatai. Esztergomtábor, 1942 

Az 1. páncéloshadosztály alakulatai.
Esztergomtábor, 1942

 

Gépkocsizó gyalogság a doni harctéren, 1942

Gépkocsizó gyalogság a doni harctéren, 1942

 

Repülőtisztek a keleti fronton. Balról az első Horthy István kormányzóhelyettes

Repülőtisztek a keleti fronton. Balról az
első Horthy István kormányzóhelyettes
 
Szótár
 
 
 
 
 
E-mail a szerkesztőnek

 
Magyarország időjárása
Magyarország időjárása
A részletekért klikk a képre.
 
Köszönet

VIDEA

A videók vetítésért köszönet a VIDEA-nak!

 
Bejelentő vonal

 
Hadműveletek
Hadműveletek : El-Alamein

El-Alamein

Afrika Korps

A fő események 1941-1942-ben a Líbiai-sivatagban és Egyiptom körzeteiben zajlottak le egy keskeny, 40-50 km mélységű, de igen hosszú, a líbiai El-Agheilától az egyiptomi El-Alameinig terjedő, mintegy 1300 km-es sávban. 1940 szeptemberében az olasz haderő Graziani tábornok parancsnoksága alatt Líbia területéről hatolt be Egyiptomba, de a rosszul szervezett utánpótlási vonalak miatt jelentős sikereket nem tudott elérni. Decemberben az angol csapatok visszavetették az olaszokat, és üldözésük során 1941. február elejéig kb. 800 km-t előrenyomulva súlyos veszteségeket okoztak ellenfelüknek.

Hitler először kárörvendően figyelte szövetségese vergődését, végül ő sem maradhatott tétlen. A máltai és alexandriai brit repülőerők ellensúlyozására Szicíliába telepítette a 2. légi hadsereg részeit, majd egyik kedvenc tábornokát, Erwin Rommelt küldte Afrikába az olaszok megsegítése, valamint - nem utolsósorban - a földközi-tengeri és közel-keleti kulcspozíció megszerzése érdekében.

Rommel február 12-én érkezett Tripoliba, ahol megdöbbentő kép fogadta. Az olaszok egyáltalán nem fordítottak gondot az ellenség tanulmányozására, így naprakész felderítési adatokkal sem rendelkeztek, nem ismerték az angol erők pillanatnyi helyzetét, s teljesen tájékozatlanok voltak az újonnan felállított brit páncéloserőket illetően is. Rommel helyzetét két tényező befolyásolta. Először is az, hogy olasz hadszíntérparancsnok alárendeltségében kellett tevékenykednie. Ebben az időben ezt a beosztást Gariboldi tábornok töltötte be. Másodszor: csapatai ellátásáról, a hadianyag afrikai kikötőkbe szállításáról, előzetes megállapodás alapján, az olasz félnek kellett gondoskodnia. Ez eleinte meg is valósult, de a későbbiek során egyre nagyobb gondok merültek fel az utánpótlás Afrikába juttatásával kapcsolatban.

Az Afrikába telepített német alakulatok - Afrika-hadtest (Deutsches Afrika-Korps), későbbi elnevezése szerint: Afrika Páncéloshadsereg, majd Német-Olasz Páncéloshadsereg, végül 1943-ban Afrika Hadseregcsoport - érkezése sokáig elhúzódott. Először a Streich tábornok parancsnoksága alatt álló, 5. gépesített hadosztály kezdett összeállni. Március 11-én rakodott ki Tripoliban a "hadosztály ökle", az 5. páncélosezred, amely 120 darab harckocsival rendelkezett. A harckocsik fele Panzer-III-as, illetve Panzer-IV-es típus volt.

Rommel tisztában volt azzal, hogy az angol fölényt csak meglepetéssel tudja ellensúlyozni, ezért március 31-én Mersa el Bregánál támadást indított. A gyors siker talán őt magát lepte meg legjobban, hiszen a britek rövid idő múlva megkezdték a visszavonulást. A későbbiek során ezt azzal magyarázták, hogy tévesen ítélték meg a német erők nagyságát és nem számítottak német támadásra. A téves megítélésben szerepet játszottak azok a furnérlemezből készült harckocsimakettek is, amelyekkel Rommel - mint kiderült - tökéletesen megtévesztette az angol légi felderítést.
Rommel tehát 1941 márciusában meglepetésszerűen ment át támadásba, és egészen az egyiptomi határig vetette vissza az angol erőket. A sikerben nagy szerepet játszott a közben beérkező 15. páncéloshadosztály is, amely harcedzett parancsnoki karával az Afrika-hadtest legfontosabb csapásmérő részévé lépett elő.

Július közepén azonban az Afrika-hadtestnek, bár még mindig kedvező pozícióban volt, védelemre kellett berendezkednie. Megkezdődött ugyanis a Szovjetunió elleni támadás, s Hitler nem szándékozott Afrikában nagyobb hadműveletet indítani. Azt sem lehetett figyelmen kívül hagyni, hogy Anglia folyamatos erősítésekkel fokozta ellenállását a térségben.

 
Utolsó frissítés

 ideje: 2011. feb. 08.

menü II. Világháború
almenü Hírek/Cikkek
tárgy Láthatatlan tank

Következő frissítés várható tárgya:
???

 
Világóra
 
Kedvencekhez!
Rakj a kedvencekhez!
 
Szövetségesek
 
Tengelyhatalmak
 
Dokumentumok
 
Naptár
2021. Július
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
Előre katonák!
Indulás: 2006-11-23
 
Most
látogató olvassa a lapot
 
Linkek
 
Háborús linkek
 
Google
Google
 
HÍREK
 
Spammelők ellen!

Ha szeretnél te is csatlakozni, kattints az ikonra

 
Egy szív egy akarat!

 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Nem lopsz!

 

 

 
 

Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Egy párkapcsolati elemzés,összehasonlítás,segít abban, hogy harmonikus, biztonságos döntést hozzál, felelõsen és idõben!    *****    A születési horoszkóp olyan információkhoz juttat, amelyek fontosak, fejlõdésünkhöz,valamint, egészségünk megtartásához!    *****    and i know now that this world will never be enough    *****    Rendeld meg születési horoszkópod és a 3 éves ajándék elõrejelzésed, nagyon sok segítséget kaphatsz a továbbiakhoz!!!!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis + 3 év elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Rendeld meg most! Kattints    *****    "A mágia se nem rossz, se nem jó. Csak az a fontos, mire használod." - SZEREPJÁTÉK    *****    KONOHA.HU - Naruto és Shippuuden rajongói oldal és fanfiction. - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet :)    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. - FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    "amit Ava Morris akar, azt Ava Morris megkapja, még holtában is"    *****    "a varázslat mindig megköveteli az árát"    *****    "Más kérdés, vajon milyen sokáig lehet mindkét végén égetni ugyanazt a gyertyát, mielõtt teljesen leég."    *****    "Az Elsõk bástyaként állnak a város lakói és az õket fenyegetõ természetfeletti csapások között."    *****    Cameron Ward, a mosoly mögött rejtõzõ ármány. Csak ne feledd: jobb, ha sosem fordítasz hátat neki. - canon karakter    *****    Üdvözlöm! Tetõ felújítás elött áll? Nem találta meg a megfelelõ szakembert? Nézze meg a weboldalam! Ács-Tetõfedõ mester    *****    THE HANDMAID'S TALE - Egy szerepjáték a Szolgálólány meséjének világában - THE HANDMAID'S TALE    *****    FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!