A II. Világháború ( képek,információk,hadműveletek,videók,stb)
A II. Világháború ( képek,információk,hadműveletek,videók,stb)
II. Világháború
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kapcsolatok
 
Szerkesztői menü (nem elérhető)
 
!FIGYELMEZTETÉS!

Figyelem!

A szerkesztő a zenékért,képekért,
információkért, vidókért való durvaság esetleges hiteletelenségért, a múlt
kétségbe vonásáért  
felelősséget nem válall!!! A honlap nem támogat semmilyen politikai eszmét!!

Az estleges önkényuralmi jelképek előfordulása a történelmi hűséget szolgálja!

 

 
Magyarország
 
2.magyar hadsereg emlékére

A 2. magyar hadsereg (1942–1943)

Az 1. páncéloshadosztály alakulatai. Esztergomtábor, 1942 

Az 1. páncéloshadosztály alakulatai.
Esztergomtábor, 1942

 

Gépkocsizó gyalogság a doni harctéren, 1942

Gépkocsizó gyalogság a doni harctéren, 1942

 

Repülőtisztek a keleti fronton. Balról az első Horthy István kormányzóhelyettes

Repülőtisztek a keleti fronton. Balról az
első Horthy István kormányzóhelyettes
 
Szótár
 
 
 
 
 
E-mail a szerkesztőnek

 
Magyarország időjárása
Magyarország időjárása
A részletekért klikk a képre.
 
Köszönet

VIDEA

A videók vetítésért köszönet a VIDEA-nak!

 
Bejelentő vonal

 
Hadműveletek
Hadműveletek : Lengyel offenzíva

Lengyel offenzíva

(Villámháború)

Az offenzíva

A támadás 1939. szeptember 1-én 04:40-kor kezdődött a Luftwaffe bomba támadást intéz Wielun város ellen. 04:45-kor a Schleswig-Holstein csatahajó tűzalá veszi Westeplatte haditengerészeti bázist. 04:45-kor a Wermacht átlépte a lengyel határt, és a páncélos hadosztályok a front teljes széleségében támadásba kezdtek. A szárazföldi csapatok Kelet-Poroszországból, Sziléziából és Szlovákiából kiindulva, ék alakban haladnak. A légierő két flottával támogatja a szárazföldi egységeket. A német páncélosok áttörték a védelem első vonalait és hátrálásra kényszerítették a lengyeleket. A lengyel haderő már az első pillanatokban nehézségekbe ütközik, melyek miatt képtelenek a gyors reagálásra. Nem rendelkeztek megfelelő felderítéssel és a kommunikációs vnalakban is komoly gondok akadtak-nem csak a német bombázásoknak köszönhetően. A német összehangolt támadáshoz képest a lengyelek soraiban zűrzavar uralkodott. A gyorsan mozgó nagyerőt képviselő páncélos egységeket nem tudta a lengyel légierő hatékonyan támadni, mert a Luftwaffe vadászgépei folyamatosan támadta őket. A német harckocsikkal szemben, a lengyel vezetés nem hozott létre önnáló páncélos hadosztályt. A lengyel páncélosok csupán a gyalogságot és a lovasságot támogatták. Magátólértetődő hogy sem a lovasság sem pedig a gyalogság nem tudta felvenni a harcot a német tankokkal. Mint a Krojanty melletti lezajlott ütközetben is kiderült. A 18. lengyel /Ulánus/ ezred, rajta ütött egy német gyalogsági zászlóaljon, a lengyel könnyűfegyvezrzetű lovasság komoly veszteségeket okozott az egységben. A németek támogatást kértek és az érkező motorizált és páncélos egységek pillanatokon belül ellentámadásba lendültek és áthatolva a  lovasság sorai között megtizedelték azt. A maradék katona nem tehetett mást mint visszavonult.

A németek stratégiája egyszerű volt: északon Kelet-Poroszországból, délen pedig Sziléziából kiindulva, harapófogó szerűen kell haladniuk. Az egységeknek a Visztulánál kellett összezárniuk, így bekerítve a lengyel csapatokat Poznan térségében. A Wermacht gyorsan halad előre. A lengyelek igyekeznek a szétszórt egységeket egyvonalban összevonni a Visztula vonalán. A németeknek az a fontos, hogy elkerüljék az állóháborút, ezért megkell akadályozniuk a csapatösszevonást. A Dunajec folyóval párhuzamosan Tornów-Novy Sacz vonalon észak-déli írányba súlyos harcok bontakozott ki. A német 14. hadtest Nowy Sacz felé, azaz déli írányba támadtak. A lengyelek két hadosztályát elválasztják egymástól az egyiket bekerítették a másik, a Kraków-i hadosztály kénytelen visszavonulni. Krakkó védtelen maradt. 1939. szeptember 6-án Krakkót elfoglalják a németek.

Időközben meg kell említeni, hogy a támadás után három nappal reagált Anglia és Franciország, a világ előtt megkívánták őrizni tekintélyüket, ezért hadatüzentek Németországnak. Azonban a szerződésük ellenére nem küldenek csapatokat Lengyelország védelmében. Karbatett kézzel nézték végig a lengyelek haláltusáját. 

A lengyel védelmi vonalak félkörívben húzódtak Németország felé. A vonalak biztosításaként védelmi állásokat építettek ki. A legtöbb állás már az első napokon kénytelen volt visszavonulni. A lengyel vezetés Varsó közelében akarta összevonni a megmaradt egységeket. Öt hadosztályt folyamatosan bombázzák a németek. A 14. páncélos hadtest Varsót veszi célba. Szeptember 8-án megkezdődnek a harcok Varsó körül. A külváros utcáin nem tudnak a páncélosok megfelelően operálni és kemény ellenállásba is ütköznek ezért kénytelenek visszavonulni. A támadást másnap folytatják de nem jutnak előbbre. A védők visszaszorítják a németeket. A lengyel hadsereg tesz egy utolsó kísérletet Varsó megvédésre. Több megmaradt hadosztály a Visztula partján alakít ki védelmi állásokat. A Kraków hadtestet már nem lehet közvetlenül Varsó alá rendelni, ezért ők délen alakítanak ki védelmi vonalat. Bármennyire is kitartóak a lengyel katonák a folyamatos támadásokkal egyre fogyatkoznak. A német 10. hadosztály a Visztulát ellenőrzi, hogy további lengyel kitöréseket megakadályozzák.

A vörös hadsereg 1939. szeptember 17-én lépi át a lengyel határt. A lengyeleknek nem csak a németektől kell megvédenie magát, hanem a szovjetektől is. Ez elviselhetetlen terhet ró a kifáradt és megtört védőkre. A Luftwaffe Varsót bombázza. Ez idő alatt többszőr kitörést kísérelnek meg a lengyel egységek. Mind hiába. Lengyelország 27 napig bírta tartani magát. Varsó 1939. szeptember 27-én elesett. 

 
Utolsó frissítés

 ideje: 2011. feb. 08.

menü II. Világháború
almenü Hírek/Cikkek
tárgy Láthatatlan tank

Következő frissítés várható tárgya:
???

 
Világóra
 
Kedvencekhez!
Rakj a kedvencekhez!
 
Szövetségesek
 
Tengelyhatalmak
 
Dokumentumok
 
Naptár
2021. Július
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
Előre katonák!
Indulás: 2006-11-23
 
Most
látogató olvassa a lapot
 
Linkek
 
Háborús linkek
 
Google
Google
 
HÍREK
 
Spammelők ellen!

Ha szeretnél te is csatlakozni, kattints az ikonra

 
Egy szív egy akarat!

 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Nem lopsz!

 

 

 
 

Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Egy párkapcsolati elemzés,összehasonlítás,segít abban, hogy harmonikus, biztonságos döntést hozzál, felelõsen és idõben!    *****    A születési horoszkóp olyan információkhoz juttat, amelyek fontosak, fejlõdésünkhöz,valamint, egészségünk megtartásához!    *****    and i know now that this world will never be enough    *****    Rendeld meg születési horoszkópod és a 3 éves ajándék elõrejelzésed, nagyon sok segítséget kaphatsz a továbbiakhoz!!!!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis + 3 év elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Rendeld meg most! Kattints    *****    "A mágia se nem rossz, se nem jó. Csak az a fontos, mire használod." - SZEREPJÁTÉK    *****    KONOHA.HU - Naruto és Shippuuden rajongói oldal és fanfiction. - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet :)    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. - FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    "amit Ava Morris akar, azt Ava Morris megkapja, még holtában is"    *****    "a varázslat mindig megköveteli az árát"    *****    "Más kérdés, vajon milyen sokáig lehet mindkét végén égetni ugyanazt a gyertyát, mielõtt teljesen leég."    *****    "Az Elsõk bástyaként állnak a város lakói és az õket fenyegetõ természetfeletti csapások között."    *****    Cameron Ward, a mosoly mögött rejtõzõ ármány. Csak ne feledd: jobb, ha sosem fordítasz hátat neki. - canon karakter    *****    Üdvözlöm! Tetõ felújítás elött áll? Nem találta meg a megfelelõ szakembert? Nézze meg a weboldalam! Ács-Tetõfedõ mester    *****    THE HANDMAID'S TALE - Egy szerepjáték a Szolgálólány meséjének világában - THE HANDMAID'S TALE    *****    FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!