A II. Világháború ( képek,információk,hadműveletek,videók,stb)
A II. Világháború ( képek,információk,hadműveletek,videók,stb)
II. Világháború
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kapcsolatok
 
Szerkesztői menü (nem elérhető)
 
!FIGYELMEZTETÉS!

Figyelem!

A szerkesztő a zenékért,képekért,
információkért, vidókért való durvaság esetleges hiteletelenségért, a múlt
kétségbe vonásáért  
felelősséget nem válall!!! A honlap nem támogat semmilyen politikai eszmét!!

Az estleges önkényuralmi jelképek előfordulása a történelmi hűséget szolgálja!

 

 
Magyarország
 
2.magyar hadsereg emlékére

A 2. magyar hadsereg (1942–1943)

Az 1. páncéloshadosztály alakulatai. Esztergomtábor, 1942 

Az 1. páncéloshadosztály alakulatai.
Esztergomtábor, 1942

 

Gépkocsizó gyalogság a doni harctéren, 1942

Gépkocsizó gyalogság a doni harctéren, 1942

 

Repülőtisztek a keleti fronton. Balról az első Horthy István kormányzóhelyettes

Repülőtisztek a keleti fronton. Balról az
első Horthy István kormányzóhelyettes
 
Szótár
 
 
 
 
 
E-mail a szerkesztőnek

 
Magyarország időjárása
Magyarország időjárása
A részletekért klikk a képre.
 
Köszönet

VIDEA

A videók vetítésért köszönet a VIDEA-nak!

 
Bejelentő vonal

 
Hadműveletek
Hadműveletek : D-Day

D-Day

Normandiai partraszállás 1944 jún. 6

D-nap

A normandiai partraszállás megfelelő időzítése létfontosságú volt. A dagályt, az időjárást, a holdfényt mind-mind számításba kellett venni. Június elejére minden készen állt, de az évszakhoz képest ritka viharok dühöngtek a Csatornán. A meteorológusok június 5-re és 6-ra enyhülést jósoltak. Mivel csapatai már behajóztak, Eisenhower nem várhatott tovább.

A levegőből és a tengerről

Június 5-én ötezer hajóból álló flotta hagyta el Dél-Anglia kikötőit, és a normandiai partok felé vette az irányt. Azon az éjszakán sok ezer katona préselődött vitorlázókba és szállítógépekbe, míg a kiszolgáló személyzet felfegyverezte a vadászokat és bombázókat, melyek az inváziós haderőt kísérték. Összesen kilencezer repülőgép vett részt a hadműveletben. Rejtjelezettüzenet segítségével a francia ellenállást is értesítették, melynek tagjai vasútvonalakat és telefonközpontokat repítettek a levegőbe egész Franciaországban, hogy gátolják a tengerpart felé irányuló német csapatmozgásokat. Az invázió június 6-án, a D-napon, éjjel 0:16 perckor kezdődött, mikor három brit vitorlázógép ért földet, nem messze Caen városától az inváziós terület legszélén. Létfontosságú utakat éé hidakat kellett elfoglalniuk, valamint ellenséges erődítményeket elpusztítaniuk.

A partraszállás

A rohamcsónakokba zsúfolt katonák szamára az invázió kezdetét a tengeri betegség, a hideg vízpermet és a szövetséges hadihajók és bombázók tüzének zaja jelentette. A siker szempontjából döntő jelentőségű volt a támadó csapatok légi fedezetét biztosító legíerő bevetése. Reggel fél hétkor az első egységek partraszálltak a gyengén védett Utah szakaszon. Mire bköszöntött az éjszaka, 23 ezer katona ért itt partot, mindössze 200 fős veszteség árán. A helyzet az Omaha-parton lényegesen nehezebb volt. A rohamcsónakokat rögtön a támadás elején erős tüzérségi és géppuskatűz érte.

Váltakozó szerencsével

Körülbelül 1000 amerikai esett el az Omaha-szektorban: a nap legszörnyűbb vérfürdője volt ez. A keletebbre támadó brit és kanadai erők váltakozó szerencsével jártak. A partraszállás számukra könnyebben ment, ám heves német ellenállással találkoztak, mihelyt megkezdték az előrenyomulást a szárazföld belseje felé. Estére 150 ezer szövetséges katona ért partot. A veszteség enyhe volt: összesen 2500-an veszítették életüket.

Újabb tévedés

Hitler akkor értesült a szövetséges partraszállásról, amikor dél körül felébredt. Nagyon megörült: "Míg Angliában állomásoztak, nem érhettük el őket. Most végre ott vannak ahol lecsaphatunk rájuk."  Tábornokai azonban nem értettek egyit abban, most mit kellene tenniük. Von Rundstedt tábornagy, a nyugati német erők főparancsnoka megvárta volna, míg a szövetségesek nagyobb erőket szállítanak partra, s aztán nagy erőkkel támadott volna. Ilyen módón, reményei szerint, komolyabb veszteségeket okozhatna. Helyettese Erwin Rommel minél előbb tamadást akart indítani, hogy a szövetségeseket már a parton elpusztíthassa.

A kocka el van vetve

Ám a németek továbbra is megvoltak győződve arról, hogy a fő támadás Calais-nál következik majd be, ezért visszatartották az erősítéseket. A szövetségesek uralták a légteret, megsemmisítve a Normandia felé tartó német csapatokat. Június végére Eisenhower már 850 ezer katonát és 150 ezer járművet tudhatott az európai szárazföldön. Kockázatos vállalkozása sikerrel járt. Most már semmi kétség nem volt afelől, hogy Németország elveszti a háborút. Az egyetlen kérdés az volt, meddig tart még a vérontás.

Normandiai partraszállás

 
Utolsó frissítés

 ideje: 2011. feb. 08.

menü II. Világháború
almenü Hírek/Cikkek
tárgy Láthatatlan tank

Következő frissítés várható tárgya:
???

 
Világóra
 
Kedvencekhez!
Rakj a kedvencekhez!
 
Szövetségesek
 
Tengelyhatalmak
 
Dokumentumok
 
Naptár
2021. Június
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
<<   >>
 
Előre katonák!
Indulás: 2006-11-23
 
Most
látogató olvassa a lapot
 
Linkek
 
Háborús linkek
 
Google
Google
 
HÍREK
 
Spammelők ellen!

Ha szeretnél te is csatlakozni, kattints az ikonra

 
Egy szív egy akarat!

 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Nem lopsz!

 

 

 
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?