A II. Világháború ( képek,információk,hadműveletek,videók,stb)
A II. Világháború ( képek,információk,hadműveletek,videók,stb)
II. Világháború
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kapcsolatok
 
Szerkesztői menü (nem elérhető)
 
!FIGYELMEZTETÉS!

Figyelem!

A szerkesztő a zenékért,képekért,
információkért, vidókért való durvaság esetleges hiteletelenségért, a múlt
kétségbe vonásáért  
felelősséget nem válall!!! A honlap nem támogat semmilyen politikai eszmét!!

Az estleges önkényuralmi jelképek előfordulása a történelmi hűséget szolgálja!

 

 
Magyarország
 
2.magyar hadsereg emlékére

A 2. magyar hadsereg (1942–1943)

Az 1. páncéloshadosztály alakulatai. Esztergomtábor, 1942 

Az 1. páncéloshadosztály alakulatai.
Esztergomtábor, 1942

 

Gépkocsizó gyalogság a doni harctéren, 1942

Gépkocsizó gyalogság a doni harctéren, 1942

 

Repülőtisztek a keleti fronton. Balról az első Horthy István kormányzóhelyettes

Repülőtisztek a keleti fronton. Balról az
első Horthy István kormányzóhelyettes
 
Szótár
 
 
 
 
 
E-mail a szerkesztőnek

 
Magyarország időjárása
Magyarország időjárása
A részletekért klikk a képre.
 
Köszönet

VIDEA

A videók vetítésért köszönet a VIDEA-nak!

 
Bejelentő vonal

 
Hadműveletek
Hadműveletek : El-Alamein

El-Alamein

Szövetségesek

1941 szeptemberében mégis érkezett erősítés az afrikai frontra. Igaz, ez a kért csapatoknak csak egyharmadát, míg az utánpótlásnak egyhetedét jelentette, mégis nagyon fontos volt, hiszen Rommel Tobruk bevételére készült. Ez az adott helyzetben döntő jelentőségű kérdéssé lépett elő, hiszen a csapatok ellátását csak közeli és jól működő kikötőkből lehetett megoldani.

A 8. angol hadsereg azonban november 18-án ellentámadásba kezdett a líbiai-egyiptomi határ körzetében. Az angolok kitűnően szervezték meg az akciót. Az egyiptomi határövezetben a német légi felderítés nem jelzett olyan raktárakat, készenléti állásokat, amelyek egy offenzíva előkészítésére utaltak volna. Az angolok meglepték Rommelt, akinek le kellett állítania a Tobruk elleni támadást.

Az angolok azonban itt olyan hibát követtek el, ami a későbbiekben az egyesített német-olasz haderő malmára hajtotta a vizet. Harckocsidandárjaikat egymás után vetették be, így lehetőséget adtak a németeknek, hogy azokat külön-külön semmisítsék meg. Ezek után nem meglepő, hogy 1942 májusában az Afrika-hadtest újra támadásba ment át, és az angol erők kénytelenek voltak visszavonulni egészen Nyugat-Egyiptomig, ahol El-Alameinnél tudták stabilizálni helyzetüket.

A 8. angol hadsereg megkezdte a döntő támadás előkészítését. Az angol támadó hadművelet a Lightfoot (Gyorsláb) fedőnevet kapta. Mivel az erősen kiépített és megerősített német-olasz védelem megkerülésére nem volt lehetőség - északon a Földközi-tenger, délen a Kattara-mélyföld harckocsikkal járhatatlan területe vette körül -, Montgomery úgy döntött, hogy a német-olasz védelmet frontális csapással, egylépcsős hadműveleti felépítésben, gyorscsoport alkalmazásával töri át. Úgy gondolta, erős légi és tüzérségi előkészítés után gyalogosegységekkel áttöri a védelem harcászati mélységét, és a réseken páncéloshadosztályokkal nyomul az ellenség hadműveleti mélységébe. Az áttörést egy 6,5 km-es sávban kívánta végrehajtani. A 10. páncéloshadtest, mint a hadsereg gyorscsoportja, azt a feladatot kapta, hogy a védelem áttörése után a harcászati sikert hadműveletivé fejlessze. Az áttörési szakaszon, sivatagi körülmények között addig szokatlanul nagy aknavető- és lövegsűrűséget terveztek létrehozni.

Az álcázást, megtévesztést döntő tényezőnek tekintették, pedig fedezékek hiánya miatt nem volt egyszerű feladat az ellenség légi felderítésének megtévesztése. Alapvetően a támadás időpontját és a főcsapás helyét illetően igyekeztek megtéveszteni a németeket. Ezért a 8. hadsereg törzse precízen kidolgozott tervet készített, melynek alapját egy délen mérendő főcsapás elhitetése képezte. Ennek érdekében a déli szárnyon nagy létszámú tüzérség megjelenését imitálták. Ezt makettek felállításával és tehergépkocsik harckocsiknak, lövegeknek "öltöztetésével" érték el. A hadianyag felhalmozásának elhitetésére a nappali órákban gépkocsioszlopokat vonultattak délre, majd ezek az oszlopok éjszaka visszamentek indulási helyükre, hogy nappal ismét dél felé vonulhassanak.

A jobbszárnyon ezzel egy időben igyekeztek a teljes nyugalom látszatát kelteni. A csapatok csak éjszaka mozogtak, reggelre már teljesen álcázva kellett lenniük. A harckocsikat, körleteket, raktárakat teljesen láthatatlanná tették a német felderítés számára. A megtévesztő manőverek annyira jól sikerültek, hogy a németek délre irányították át legerősebb páncéloscsapataikat, itt várva az angol támadást. Döntő érdemeket szerzett az ellenséges szándékok felfedésében az angol Ultra-csoport, mely lehetővé tette a rejtjelezett német rádióadások megfejtését.

El-Alamein

 
Utolsó frissítés

 ideje: 2011. feb. 08.

menü II. Világháború
almenü Hírek/Cikkek
tárgy Láthatatlan tank

Következő frissítés várható tárgya:
???

 
Világóra
 
Kedvencekhez!
Rakj a kedvencekhez!
 
Szövetségesek
 
Tengelyhatalmak
 
Dokumentumok
 
Naptár
2021. Július
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
Előre katonák!
Indulás: 2006-11-23
 
Most
látogató olvassa a lapot
 
Linkek
 
Háborús linkek
 
Google
Google
 
HÍREK
 
Spammelők ellen!

Ha szeretnél te is csatlakozni, kattints az ikonra

 
Egy szív egy akarat!

 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Nem lopsz!

 

 

 
 

Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Egy párkapcsolati elemzés,összehasonlítás,segít abban, hogy harmonikus, biztonságos döntést hozzál, felelõsen és idõben!    *****    A születési horoszkóp olyan információkhoz juttat, amelyek fontosak, fejlõdésünkhöz,valamint, egészségünk megtartásához!    *****    and i know now that this world will never be enough    *****    Rendeld meg születési horoszkópod és a 3 éves ajándék elõrejelzésed, nagyon sok segítséget kaphatsz a továbbiakhoz!!!!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis + 3 év elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Rendeld meg most! Kattints    *****    "A mágia se nem rossz, se nem jó. Csak az a fontos, mire használod." - SZEREPJÁTÉK    *****    KONOHA.HU - Naruto és Shippuuden rajongói oldal és fanfiction. - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet :)    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. - FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    "amit Ava Morris akar, azt Ava Morris megkapja, még holtában is"    *****    "a varázslat mindig megköveteli az árát"    *****    "Más kérdés, vajon milyen sokáig lehet mindkét végén égetni ugyanazt a gyertyát, mielõtt teljesen leég."    *****    "Az Elsõk bástyaként állnak a város lakói és az õket fenyegetõ természetfeletti csapások között."    *****    Cameron Ward, a mosoly mögött rejtõzõ ármány. Csak ne feledd: jobb, ha sosem fordítasz hátat neki. - canon karakter    *****    Üdvözlöm! Tetõ felújítás elött áll? Nem találta meg a megfelelõ szakembert? Nézze meg a weboldalam! Ács-Tetõfedõ mester    *****    THE HANDMAID'S TALE - Egy szerepjáték a Szolgálólány meséjének világában - THE HANDMAID'S TALE    *****    FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!